blablablablablabalbalbaa!

NO

Henri Becquerel , Upptäcke naturlig radioaktivitet
Marie och Pierre Curie , Upptäckte tre olika slag av strålning ( Alfa,Beta och Gamma )
a) Alfa- , Beta- och Gammastrålning
b) Alfastrålning består av små partiklar. I varje Alfapatrikel finns 2 protoner och 2 neutroner. En beta patrikel är en elektron som kastast ut ur atomkärnan. Beta- har längre räckvidd än alfastrålning och den kan tränga igenom ett tunt metallskikt.
Gammastrålning består inte av protoner , neutroner eller elektroner. Är både osynlig och kan tränga igenom meter tjocka väggar av betong och tjocka plåtar av metall.
25 %
När en neutron träffar en tung atomkärna frigörs en stor mängd kärnenergi . Detta sker i en kedjereaktion. Kedjereaktionen gör att en uranklump plötsligt blir till en hemsk bomb som kan förstöra stora städer.
Det är bara då det kan ske en sån stor kedjereaktion.



a ) Position , hastighet och accelation  b) N - Kraft , W - effekt ,  Nm - arbete , J - energia) Ett föremål som pågrund av sin tröghet strävar bort från rotationens centrum när den rör sig i en cirkel. b) Kraft x sträcka = arbete
Personens vikt i hg x höjden / tiden de tar att komma ner = effekt .  1w = 1Nm/s
a)Läges-,rörelse-,elasticitetenergi. b) Det som vinns i kraft förloras iväg.
När någonting händer och föremålet inte kan stanna utan fortsätter tills något tar emot och får på så sätt föremålet att stanna.
7,5 mil



SO


Buddhas födelse
Siddhartha Gautama var namnet på pojken, som senare kom att bli Buddha. Det sägs att han föddes genom övernaturliga händelser. Hans föräldrar var kungligheter; kung Śuddhodana och drottning Māyādevī.  Det sägs att Siddhartha föddes med 32 tecken på kroppen, vilket ska ha visat på att han senare skulle bli en Buddha.

Uppväxten
Hans föräldrar ska ha låtit Siddhartha leva i lyx under hela ungdomsåren och när han var 16 år gifte han sig med sin egen kusin.  De fick senare barn, som gjorde att Siddharta blev bunden till tronen att bli kung. Det var efter att han sett en sjuk man, en gammal man och en död, som han kanske insåg hur livets gång ser ut och han lämnade därför sin familj och hem för att ge sig ut på en livs lång vandring , som tiggare.

Sökandet efter sanningen
I sex år ska Siddhartha ha vandrat och sökt efter sanningen om befrielse från lidandet. Han blev undervisad av flera berömde lärare i Indien. Han mediterade och plågade sin kropp till smärtgränsen. Det sägs att han till slut levde på ett riskorn om dagen. Efter alla sex år av ansträngning satte han sig vid bodhiträdet och mediterade. Där bestämde han sig för att inte resa sig förrän han hittat det han sökte efter. Efter flera veckor ska demonen ska demonen Mara ha försökt besegra honom, men inte lyckats. Hans seger över Mara ska ha lett till att jordens gudinna uppenbarade sig och vittnade om hans goda gärningar i sitt liv. Dagen efter hade han nått det han sökte och blev därför Buddha.


Den  första predikan
Buddha höll sin första predikan vid Benares vid Ganges strand. På plats fanns alla hans vänner och lärjungar. Predikan kom senare att kallas för ”Benarespredikan”.  I predikan tog han upp det viktigaste i sin lära, som  brukar sammanfattas i fyra punkter; De fyra ädla sanningarna.

● Sanningen om lidandet
● Sanningen om lidandets uppkomst
● Sanningen om befrielse från lidandet
● Sanningen om den åttafaldiga vägen

Buddha och Nirvana
Buddha spenderade sitt liv att predika och lära ut sin lära. Han dog vid 80-årsåldern. En del berättelser säger att han därefter nådde det slutgiltiga Nirvana. Andra säger att han valde att avstå från Nirvana och valde att återvända till jorden där han hjälpte människorna. När han dog kremerades hans kropp och askan fördelades mellan åtta olika kungar. Därefter spreds buddhismen över stora delar av Asien och senare även i resten av världen

Svar på frågan :
Att nå nirvana innebär att man inte längre behöver återfödas och att man får känna någon form av inre frid. Theravada och Mahayana är två olika sätt att se på hur man kan nå till nirvana.
Theravada är det äldsta sättet och går ut på att leva efter Buddhas regler för att slippa lidandet och återfödseln. Att nå till Nirvana genom Theravada innebär att du måste leva som munk eller nunna. Men att du lever som munk eller nunna innebär inte att du är garanterad att nå nirvana. Det är endast ett fåtal munkar och nunnor som kan nå dit.
Mahayana är den nyare inriktningen. Genom den här inriktningen går det att nå Nirvana genom den åttfaldiga vägen; vilket innebär rätt meditation, rätt tänkande, rätt tal, rätt kunskap, rätt handlande, rätt liv, rätt strävan och sist men inte minst rätt beslut. När du mediterar ska du försöka förstå vad Buddha menar och vilket budskap han vill ha sagt. De som tror på Mahayana kan också få hjälp av män och kvinnor, som har nåt upplysningen, men som valt att avstå från Nirvana. Dessa män och kvinnor kallas " Bodhisattvas". Men liksom i Theravada är det viktigt att leva klosterlivet. Skillnaden är att i Mahayana kan alla nå Nirvana



HK

Vi gör många "miljösmarta" saker hemma. En del saker har blivit en vana och går nu mera på automatik. Till exempel, sopsortering eller att åka och panta burkar/flaskor. Vi använder oss också av lågenergilampor i en hel del rum. När vi diskar för hand ser vi till att inte diska under rinnande vatten.  Men så finns det en hel del grejer, som skulle kunna bli bättre. Vi skulle kunna "skrota" en utav bilarna då mamma och pappa har varsin. Genom att endast ha kvar mammas "Citroen C3", den bilen som är den mest miljösmarta utav de två bilarna, skulle vi inte släppa ut lika mycket avgaser. Vi skulle också kunna tänka på att släcka i rum vi inte är i, eller stänga av tv-apparater som inte används. Jag själv skulle kunna duscha kortare tid än idag för att spara på vattnet.
vi har tre v-apparater som står och går nästan dygnet runt, och när inte tv'n i köket är påslagen så är radion det. men de är mest för att katterna inte ska behöva känna sig ensamma , då vi har en katt som får panik när den blir lämnad ensam hemma.
Alla våra tekniska saker är kopplad till varsinn "dosa" som går att stänga av, des görs, men inte alls lika ofta som dom borde. Boxern,Tv'n , datan, cd spelaren står oftast på  Standby. Maten som vi inte äter upp sarar vi och äter dagen efter. Det som är lämpligt ger vi till katterna, så dom får en liten "fest"-måltid. !

Tove Backman 9K



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0